poniedziałek, 17 października 2011

Szynka bożonarodzeniowa


Przepis: sistermoon z "Feast" Nigelli 

Skladniki

- ok 3kg kawal szynki
- 2 litry soku z zurawin
- 2 litry soku jablkowego
- 2 laski cynamonu (zlamane na pol)
- 2 cebule - przepolowione, ale nie obrane
- 1 lyzka kuleczek ziela angielskiego

Na glazure:

- ok 20 gozdzikow
- 6 lyzek sosu z zurawin
- 1 lyzka miodu
- 1 lyzka ostrej musztardy
- pol lyzeczki cynamonu.

Szynke (jesli slona) trzeba zawsze porzadnie (przez noc) wymoczyc w wodzie. Rano pluczemy garnek i zalewamy mieso sokiem z zurawin i jablka, dorzucajac cebule, cynamon i ziele angielskie.
Zagotowujemy i gotujemy 3,5 - 4 godziny na bardzo wolnym ogniu.

Po ugotowaniu wyjmujemy szynke na talerz i pozwalamy jej ostygnac. Nastepnie nacinamy tluszcz w szachownice i szpikujemy gozdzikami.

Skladniki na marynate laczymy w malym garnuszku (jesli beda za rzadkie dodac miodu), gdy sie zagotuja polewamy szynke i wstawiamy na ok 20 min (jesli jeszcze ciepla) lub 40 (jesli calkowicie wystygla) do piekarnika. Piekarnik powinien byc bardzo goracy - tak aby glazura sie ladnie spiekla.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz