trudność: średnie
czas: 30-60 min
SKŁADNIKI:
ciasto:
- 15 dag mąki kukurydzianej
- 15 dag mąki pszennej
- około 2 szklanek ciepłej wody
- 1 łyżeczka sol
- 35 dag wołowego mięsa mielonego
- cebula
- łyżka oliwy
- 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki kukurydzy
- mała papryczka chilii
- ząbek czosnku
- 4 łyżki sosu meksykańskiego Łowicz
- reszta sosu meksykańskiego
- olej do smażenia
- śmietana kwaśna
Obie mąki, sól oraz tyle wody (stopniowo dodawanej) wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić je na 20 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować i wyciąć koła
Robimy farsz: Cebulę, czosnek posiekać, przesmażyć na oliwie. Dodac mięso, smażyc jeszcze przez kilka minut mieszając. Dodać przyprawy oraz drobno posiekaną papryczkę, sos łowicz, kukurydzę, dusić mięso chwile. Doprawic solą i pieprzem.Nakładac farsz na kółka ciasta, zlepiać brzegi. Ja pomagałam sobie moim pomocnikiem czyli kółkiem do zlepiania pierogów. Rozgrzać olej w głębokiej patelni.Smażyc partiami do zrumienienia się.. Po usmażeniu pierożki podać z sosem łowicz, kwaśną śmietaną oraz salsą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz