środa, 16 marca 2011

Keks

Przepis: Kamis

Lista zakupów
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 125 g rodzynek
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 szczypty kurkumy
Do przybrania ciasta:
  • 300 g masła
  • 6 jajek
  • 50 g grubo posiekanych orzechów
  • 3 łyżki słodkiego czerwonego wina
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 g polewy czekoladowej
Czas przygotowania: 120 min  
Stopień trudności:  średnie   
Danie dla  6-8 osób

Sposób przyrządzenia

Rodzynki umyć, sparzyć i osączyć. Masło utrzeć z cukrem oraz z cukrem waniliowym i skórką cytrynową na puszystą masę. Nadal ucierając dodać jajka i wino. Oba rodzaje mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z rodzynkami, orzechami (łyżkę orzechów zostawić do przybrania), skórka pomarańczową, cynamonem, kurkumą i sola. Mąkę z dodatkami wymieszać z masą maślaną. Keksówkę wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i wypełnić ciastem. Ciasto piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Ostudzić w formie i wyłożyć na podstawkę. Keks polać polewą i posypać odłożonymi orzechami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz