Lista zakupów
- 300 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki margaryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 125 g rodzynek
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 szczypty kurkumy
Do przybrania ciasta:
- 300 g masła
- 6 jajek
- 50 g grubo posiekanych orzechów
- 3 łyżki słodkiego czerwonego wina
- ½ łyżeczki soli
- 100 g polewy czekoladowej
Czas przygotowania: 120 min
Stopień trudności: średnie
Danie dla 6-8 osób
Rodzynki umyć, sparzyć i osączyć. Masło utrzeć z cukrem oraz z cukrem waniliowym i skórką cytrynową na puszystą masę. Nadal ucierając dodać jajka i wino. Oba rodzaje mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z rodzynkami, orzechami (łyżkę orzechów zostawić do przybrania), skórka pomarańczową, cynamonem, kurkumą i sola. Mąkę z dodatkami wymieszać z masą maślaną. Keksówkę wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i wypełnić ciastem. Ciasto piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Ostudzić w formie i wyłożyć na podstawkę. Keks polać polewą i posypać odłożonymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz